Te chrupiące placuszki z ziemniaków są prostsze niż myślisz. Lepsze niż placki mojej babci

Dodano:
Hash browns Źródło: Shutterstock / Food Arena
Hash browns to chrupiące placuszki z pokrojonych w cieniutkie słupki ziemniaków, które tradycyjnie są serwowane na śniadanie jako dodatek m.in. do sadzonych jajek.

Klasyczne placki ziemniaczane są pyszne, ale warto również poznać smak Hash browns. Placuszki z pokrojonych w zapałki lub startych na tarce o dużych oczkach ziemniaków są smażone na oleju bądź klarowanym maśle jedynie z dodatkiem przypraw.

Jakie ziemniaki nadają się na placki ziemniaczane hash browns?

Na Hash browns najlepiej nadają się ziemniaki typu kulinarnego B. Ziemniaki typu kulinarnego A są zbyt wilgotne i po usmażeniu zamienią się w niesmaczną papkę. Z kolei bardzo bogate w skrobię ziemniaki typu kulinarnego C będą rozpadały się podczas smażenia na małe kawałki.

Jak zrobić hash browns? Przepis krok po kroku

Żeby placuszki wyszły chrupiące, niezbędne jest odpowiednie przygotowanie warzyw. Rozdrobnione ziemniaki przekładam do miski, zalewam zimną wodą i płuczę z nadmiaru skrobi, zmieniając wodę, aż przestanie być mętna. Tak przygotowane ziemniaki wykładam na sitko, odsączam z nadmiaru wody, odciskam oraz osuszam w ściereczce, a następnie przekładam na papierowy ręcznik, żeby wchłonął pozostałości wody.

Mając gotowe ziemniaki, pozostaje jedynie je usmażyć, robiąc jeden duży lub kilka mniejszych placków. Ziemniaki wykładam na rozgrzane masło klarowane, smażę z obu stron i pod koniec smażenia doprawiam solą oraz pieprzem.

Wskazówka: ziemniaki można również doprawić przed smażeniem. Smak placuszków możesz zmienić, dodając np. słodką, ostą i wędzoną paprykę, pieprz ziołowy, granulowany czosnek, oregano, tymianek, majeranek.

Przepis: Hash browns

Proste, sycące połączenie miękkich ziemniaków i maślanego aromatu.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Amerykańska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
5
Liczba kalorii
289 w każdej porcji

Składniki

  • 8 średniej wielkości ziemniaków
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ziemniakówZiemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój w cieniutkie słupki. Wypłucz pokrojone ziemniaki z nadmiaru skrobi, odsącz na sitku, osusz w ściereczce i dodatkowo odsącz na papierowym ręczniku.
  2. SmażenieNa dużej patelni z grubym dnem rozgrzej klarowane masło. Smaż kilka mniejszych placków lub podziel ziemniaki na dwie porcje i usmaż duże placki. Gdy spód ziemniaków się przyrumieni i nadmiar wody odparuje (ziemniaki zmniejszą swoją objętość), przewróć Hash browns na drugą stronę.

Gotową potrawę odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i oprósz solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Z czym podawać Hash browns?

Chrupiące placuszki to smaczny dodatek do wielu dań. Pasują m.in. do jajek sadzonych, jajecznicy, kiełbasek, kwaśnej śmietany, twarożku, zimnych i ciepłych sosów np. sosu pieczarkowego, sosu czosnkowego, sosu serowego, gulaszu, warzywnych potrawek, fasolki w sosie pomidorowym oraz stanowią idealny dodatek do domowych burgerów. Małe placki Hash browns świetnie smakują przełożone startym na tarce żółtym serem lub plastrami mozzarelli i podawane z aromatyczną sałatką z pomidorków koktajlowych.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...